Βιογραφικό

Μαρίνος ΚοργιαλένιοςΟ Μαρίνος Κοργιαλένιος γεννήθηκε το 1839 στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς , γιος  του Σπυρίδωνα Κοργιαλένιου και της Ρεγγίνας Πήλικα. Καταγόταν από πλούσια οικογένεια που ασχολείτο με το εμπόριο.  Ενώ οι οικογενειακές επιχειρήσεις είχαν ήδη χρεωκοπήσει, ο Κοργιαλένιος σε ηλικία 11 ετών έμεινε ορφανός από πατέρα. Οι δύσκολες  οικονομικές συνθήκες τον ανάγκασαν σε ηλικία 17 ετών να μεταναστεύσει στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας και να εργαστεί εκεί ως υπάλληλος σε αγγλικά καταστήματα. Στη συνέχεια, μετακόμισε στην Οδησσό της Ρωσίας, όπου μέχρι το 1858 ασχολήθηκε με το εμπόριο σιτηρών. Το 1861 παντρεύτηκε την Αγγελική Γεραλοπούλου, κόρη μεγαλεμπόρου του Λονδίνου, χωρίς ποτέ να αποκτήσουν απογόνους. Έπειτα, ο Κοργιαλένιος εγκαταστάθηκε στη Μασσαλία, όπου άσκησε με μεγάλη επιτυχία εμπορική δραστηριότητα. Λόγω όμως λανθασμένων επενδύσεων χρεωκόπησε.

Το 1872 ο Κοργιαλένιος αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στο Λονδίνο. Αρχικά εργάστηκε σε μία αγγλική Τράπεζα ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη χρηματιστηριακή αγορά και ίδρυσε τη χρηματιστηριακή εταιρία M. Corgialegnos & Co. Αφού ξεπέρασε την οικονομική κρίση του 1878 χωρίς απώλειες, δημιούργησε μια μεγάλη περιουσία την οποία επένδυσε σε έργα τέχνης, κοσμήματα και κρατικά χρεώγραφα.
Ο Μαρίνος Κοργιαλένιος υπήρξε διακεκριμένο μέλος της Ελληνικής Κοινότητας του Λονδίνου, ενώ κατά την περίοδο 1906-1907 διετέλεσε πρόεδρος αυτής. Το 1876 έλαβε την αγγλική υπηκοότητα, ποτέ όμως δε διέκοψε τις σχέσεις του με την Ελλάδα.

Πέθανε στο Λονδίνο το 1911. Η σωρός του μεταφέρθηκε στο Αργοστόλι, όπου και ετάφη. Κληροδότησε μέρος της περιουσίας στους συγγενείς του, ενώ ένα τεράστιο για την εποχή ποσό αφέθηκε υπέρ κοινωφελών σκοπών.
Κληροδοτήματά του που συνεχίζουν να λειτουργούν μέχρι σήμερα είναι: το Κοργιαλένειο- Μπενάκειο Νοσοκομείο, το Κοργιαλένειο Ίδρυμα Κεφαλληνίας (Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη - Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο), η Κοργιαλένειος - Αναργύρειος Σχολή Σπετσών και το Κοργιαλένειον Άθλον.
Ο Μαρίνος Κοργιαλένιος  έχει ανακηρυχθεί Ευεργέτης της Κεφαλονιάς και Μέγας Εθνικός Ευεργέτης.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Αγγελο-Διονύσης Δεμπόνος: Μαρίνος Κοργιαλένιος. Βιογραφία.
Αργοστόλι: ΝΕΛΕ Κεφαλληνίας - Ιθάκης, 1989.